RESEPI- BIHUN SUP CHINESE STYLE| Sangat simple, mudah disediakan dan sangat sedap. Jom kita cuba :
BAHAN-BAHANNYA:
-Bihun
-Udang
-Sawi
-Bebola ayam
-Bawang Putih (cincang halus)
-Minyak (untuk goreng bawang putih)
-Stok Ayam atau Kiub ayam.
Masukkan minyak dalam kuali goreng bawang putih..
-Goreng bawang putih sehingga garing. Bila dah garing, angkat semua sekali dengan minyak.
-Dalam periuk lain, masukkan air untuk dijadikan kuah sup (ikut banyak mana nak kuah). Kemudian, masukkan sedikit bawang putih goreng tadi sekali dengan minyak. KemudianSelepas itu, masukkan stok ayam atau kiub ayam.
Selepas itu, masukkan udang dan letakkan garam (secukup rasa) ataupun bahan perasa.
-Kemudian, masukkan bebola ayam dan biarkan sekejap bebola dan udang masak.
-Akhir sekali, masukkan sayur sawi. Biarkan kejap agar sayur sawi layu di dalam sup.
-Tutup api, dah siap sup kita. Tapi, nak tambah selera ummphh lagi, makan bersama dengan sambal kicap. Resepi sambal kicap seperti di bawah.
Cara buat sambal kicap:
-Cili api (dihiris)
-Kicap cair
-Cuka @ Asam limau
-Gula
-Garam
*Gaul semua sekali*
Tadaaa...
Siap..Bawang putih goreng tadi, masukkan dalam mi sup sewaktu nak makan. Sedap nya :D
Kredit : Puan Azlina Abd Aziz
Wah simple jr buat nya boleh la try..tq sbb kongsi resepi ni ya..
ReplyDeletehttp://jawatan-kosong-johor.blogspot.my/