Resepi Chocolate Moist Cake Tanpa Guna Mesin,Hanya Guna Hand Whisk Sahaja.. Simple,Mudah dan Cepat..

Image may contain: dessert and food

Resepi Moist Chocolate Cake
By: Elly Halim

Assalam kengkawan & baker2 yg manis..
Resepi moist chocolate cake yg sy buat jualan sebelum ni..
Dah 4 tahun guna resepi ni dan tak pernah tukar sbb ramai customer yg puji sedap & tahan lama..
Kalau ada yg sudi bole cuba ye..resepi di bawah mnggunakan sukatan gram sebab lebih tepat & hanya gunakan HAND WHISK..no mesin2 haha..

Bahan-Bahan:

(Bahan A)

90gm serbuk koko
200gm gula kastor
200gm minyak masak/minyak jagung/canoli/sunflower
250g susu pekat
1 tin susu cair

Bahan B (dicampur & dipukul sampai kembang..guna SUDU/GARFU je ye)

4 biji telur gred A
esen vanila..

Bahan C (dicampurkan sekali & diayak)

150 gm tepung gandum/kek/superfine
1sd kcil baking powder
1sd kecil bakig soda

Cara-Cara:

1.Masukkan semua bahan A dlm 1 bekas stainless steel/periuk , kacau rata smpai sebati & masak ats api kecil..API KECIL YE!!

masak sekejap je sambil adunan dikacau..kacau pelan2..xperlu mndidih @ sampai berasap...adunan hanya suam2 panas..kalau rasa bekas tu da panas bole terus tutup api

2.Masukkan bahan B ke dalam adunan td & kacau

3.Masukkan pula bahan C & kacau sehingga sebati

4.Masukkan ke dalam loyang yg dah disapu dgn butter/marjerin & dilapik dgn baking paper..sy guna loyang saiz 9 inci..nak TEBAL sikit guna LOYANG 8inci

5.Panaskan oven dulu ye (preheat) sy panaskan 10min suhu 180c

Bakar sehingga masak..nk KUKUS pun bole..sy bakar dlm oven dgn suhu 160c selama 1 jam..walaupun bakar tapi tetap moist

6.Sejukkan kek dulu baru curahkan choc topping..sy sejukkan kek dalam chiller..nanti topping akan melekat cantik dekat kek

Resepi choc topping..

200gm choc compound/choc masak..didadu/dipotong kecil
100gm whipping cream
Masukkan choc compound dlm bekas stainless steel..double boil kan..bl coklat da cair masukkan pula cream tadi..kacau smpai sebati..siap

*nak pekat sikit guna 80gm whipping

Selamat mencuba


Share on Google Plus

0 comments: